در مقاله ی مقایسه کنتاکتور زیمنس و کنتاکتور اشنایدر ابتدا باید به این مطلب بپردازیم که کنتاکتور چیست؟ کنتاکتور نوعی کلید مغناطیسی است که برای قطع و وصل جریان های الکتریکی بزرگتر استفاده می شود.
با این توضیح معلوم می شود که کنتاکتور همان رله است با این تفاوت که قابلیت جریان دهی بالاتری از رله دارد. رله ها را نمی توان در مدارهایی که جریانی بیش از 10 آمپر از کنتاکتهای آن عبور می کند استفاده کرد. در حالیکه که کنتاکتورها تا 12500 آمپر را هم می توان پشتیبانی کند.
به زبان ساده تر، کنتاکتور یک دستگاه سوئیچیگ(کلید زنی) الکتریکی است که برای خاموش و روشن کردن یک مدار الکتریکی استفاده میشود.
اجزاء کنتاکتور
تیغه اصلی
تیغههای اصلی هر کنتاکتور به دو قسمت تقسیم میگردد: تیغههای فرمان و تیغههای قدرت. پس از هر بار تحریک شدن بوبین تیغههای قدرت نقش اساسی هدایت جریان اکتریکی از خود را بر عهده دارند. تیغههای فرمان نیز همانگونه که از نام آنها مشخص است برای بکارگیری در مدار فرمان مورد استفاده قرار میگیرند.
تیغه کمکی
در حقیقت این تیغهها، تیغههای فرمان نرمالی باز و نرمالی بسته بوده که در بالای سطح بدنه کنتاکتور و یا در برخی از مدلهای دیگر در کنار بدنه کنتاکتور تعبیه میشوند.
کنتاکتها
قسمتی از کنتاکتورها هستند که حمل کننده جریان هستند. معمولاً بهصورت کنتاکتهای کمکی و کنتاکتهای توان و فنرهای کنتاکت هستند.
بوبین
این قطعه، یک هستهی مغناطیسی سیم پیچی شده بوده که بهمنظور اتصال فیزیکی کنتاکتهای هادی الکتریسته، نیروی مورد نیاز را فراهم میکند.
آهنربای الکتریکی
به آن کوئل هم میگویند. این بخش تأمین کننده نیروی محرکه برای بستن کنتاکتها است.
محفظه
محفظه کنتاکتورها، قابهایی هستند که آهنربای الکتریکی و کنتاکتها را در خود جای میدهد. برای عایق بندی و محافظت و برای بهدست آوردن سنجشی از میزان مقاومت در برابر تماس افراد با کنتاکت، محفظه را مورد استفاده قرار میدهند. معمولاً محفظه، از مواد عایقی مانند باکلیت، پلاستیکهای ترموست، نایلون 6 ساخته میشوند.
رله حرارتی
به طور معمول رله حرارتی یا بی متال برای حفاظت از بارهایی که به کنتاکتور بسته میشوند، به کار میرود. این گونه رلهها در بعضی از اقسام کنتاکتور بر روی بدنه نصب شده و در سایر انواع به شکل اختیاری بر بالای کنتاکتور تعبیه میشوند.
و حالا نوبت آن رسیده که به بررسی مقایسه ی کنتاکتور زیمنس و اشنایدر بپردازیم.
دو برند زیمنس و اشنایدر برندهای معتبری در ساخت تجهیزات برق و اتوماسیون هستند. یکی از مزیت های تجهیزات زیمنس (کنتاکتور زیمنس) نسبت به تجهیزات اشنایدر (کنتاکتور اشنایدر) کوچکی ابعاد تجهیزات قدرت است. ولی در کیفیت عملکرد اصلی، این دو برند تفاوت چندانی با هم ندارند.
کنتاکتورهای زیمنس 7 سایز دارد از S00 ، S0، S2، S3، S6، S10 و S12 . در هر یک از این سایزها 3 تا 4 مقدار جریانی وجود دارد. مثلا در سایز S00 7 و 9 و 12 و 16 آمپر وجود دارد و در سایز S12 مقادیر 400 و 500 هست.
کنتاکتور اشنایدر
کنتاکتور اشنایدر به عنوان یکی از معتبرترین و بهترین گزینهها برای انتخاب و خرید کنتاکتور به حساب میآید.
یکی از ویژگیهای مهم برای تعیین انواع کنتاکتور اشنایدر، طول عمر کنتاکتور است. بطور کلی طول عمر یک کنتاکتور به تعداد دفعات قطع و وصل آن بستگی دارد که این کلید پس از این تعداد قطع و وصل، به علت فرسودگی یا سائیدگی دیگر قابل استفاده نخواهد بود.
طول عمر کلیدهای مختلف متفاوت است به عنوان مثال برای کلیدهای اهرمی و کلیدهای حفاظتی حدود ۱۰۳ بار و برای کنتاکتور تا حدود ۱۰۸ بار است. این تعداد برای حالتی است که از کنتاکتهای کلید جریانی عبور نکند.
سریهای D و E در بازار ایران به فروش میرسند. کیفیت و کارایی بالا، قیمت مناسب از جمله دلایل برتر بودن اشنایدر نسبت با سایر رقباست. کنتاکتور اشنایدر سری D که بیشترین استفاده را دارد از رنج 9 آمپر تا 150 آمپر شامل میشود که وضعیت کنتاکت کمکی در این سری بصورت NC+1NO1 و اما کنتاکتور اشنایدر سری E که از رنج 6 آمپر تا 160 آمپر را شامل میشود. وضعیت کنتاکتور کمکی در این سری کنتاکتور Schneider بصورت NO1 است.
بوبین کنتاکتور اشنایدر می تواند با 0.7 تا 1.25 برابر ولتاژ نامی بوبین کار کند. اگر بخواهیم بوبین را از ولتاژهای ناخواسته و پیک های ولتاژ حفاظت کنیم می توانیم یک دیود با بوبین موازی کنیم. فقط بدانیم در این صورت 2-5 میلی ثانیه تاخیر به زمان عمل کردن کنتاکت ها اضافه میشود.
کنتاکتور زیمنس
با شنیدن نام زیمنس، مرغوبیت، اطمینان از عملکرد دقیق و عمر بالا در ذهن هر کسی تداعی می شود. کنتاکتور زیمنس برای استفاده در هر شرایط آب و هوایی مناسب است. یکی از بزرگترین مزیتهای این محصول، انطباق کدهای آن با کدبندیهای نرم افزار سایروس است.
کنتاکتورهای زیمنس مطابق استاندارد EN 50274 نسبت به تماس دست امن هستند. همانطور که میدانیم برنامه سایروس یک برنامه مدولار و جامع و کاربردی است که از ابتدایی ترین قسمتهای تابلو تا جزئی ترین قسمتها قابل طراحی است. در این برنامه تنها تجهیزات زیمنس قابلیت مدل سازی و استفاده را دارند.
یکی از مزیتهای کنتاکتور زیمنس، انعطاف پذیری بسیار بالای آن بوده به دلیل اینکه تمامی تجهیزات جانبی کنتاکتورها برای تمامیمدلها قابل استفاده است. همچنین تمامی تجهیزات جانبی کنتاکتورهای 3 پل برای کنتاکتورهای 4 پل قابل استفاده هستند.
از کاربردهای کنتاکتورهای زیمنس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تعویض بارهای مقاومت
سیستمهای ایزوله کننده با زمین نشدن یا با هدایت نول بسیار ضعیف
انتقال سیستم زمانیکه منبع برق جایگزین در حال استفاده است.
قابل استفاده برای مواردی که کنتاکتور تنها بهعنوان حمل کننده جریان به کار میرود و به ندرت قطع و وصل میشود، بعنوان مثال در مواردی که بارهای القایی در مدار هستند نیاز به قطع و وصل و یا سوئیچ مکرر نخواهد بود.
قطع و وصل کردن بارهای ترکیبی در سیستمهای توزیع (بهعنوان مثال برای تغذیه هیترها، لامپها، موتورها، منبع برق یا پاور کامپیوترهای خانگی) با ضریب توانهای بالاتر از 0.8 (مطابق با استاندارد IEC 60947-4-1)
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد ولی در کل در کیفیت عملکرد اصلی، این دو برند اشنایدر و زیمنس تفاوت چندانی با هم ندارند.